Párovanie jedál a vín nemusí byť komplikované. Pripravili sme si pre vás jednoduchý zoznam kombinácií, ktoré vám ulahodia. Od ľahkých šalátov cez mäso, rybu a sushi až k dezertom, vybrali sme pre vás niekoľko tipov na vína, ktoré sa k jednotlivým jedlám hodia. Nezabudli sme ani na obľúbené donáškové jedlá a fast foody – pretože vieme, že aj tie nám môžu chutiť ešte lepšie s pohárom vína.
Zlaté pravidlo výberu: od ľahkej až po plnú chuť
Najľahší spôsob, ako sa viete rozhodnúť, čo sa k vášmu jedlu hodí, je výber podľa plnosti chute. Ťažšie jedlá tvoria skvelý pár s vínami s plným telom a k ľahším jedlám pasujú ľahké, svieže vína. Samozrejme, v bežnom supermarkete vám tieto chute len ťažko budú vedieť opísať predavači.
Medzi ľahké vína radíme bublinky alebo rosé, tiež niektoré druhy bieleho vína (skvelou voľbou pre takmer každú príležitosť je klasický rízling vlašský). Ťažšie vína bývajú červené, tie sú chuťovo plnšie, aromatické a dobrým príkladom je rulandské modré.
Chcete vedieť viac? Či už plánujete párty u vás doma, alebo chcete vašu polovičku prekvapiť romantickou večerou vo dvojici, nemusíte hľadať ďalej. Všetký párovania vína a jedla sme pre vaše pohodlie spísali v tomto článku.
Bravčové mäso
K bravčovému mäsu sa vo všeobecnosti hodí červené víno, ktoré doplní jeho chuť. Pre milovníkov bielych vín sme si pripravili niekoľko odporúčaní na klasické vína, ktorými nič nepokazíte.
Čo piť k bravčovému mäsu:
- Barolo (Taliansko): červené víno, ktoré sa hodí k divine, červenému mäsu aj k syrom
- Chardonnay (Slovensko): suché biele víno, ktoré sa hodí predovšetkým k rezňom
- Furmint: biele víno, ktoré je ideálne k dusenému bravčovému mäsu (s jemnou omáčkou alebo vo vlastnej šťave)
- Pálava (Slovensko): biele víno vhodné pre sladšie omáčky
- Rízling vlašský: klasické biele víno, ktoré sa hodí k väčšine spôsobom úpravy bravčového mäsa
K výrobkom z bravčového mäsa (salámy, klobásy) sa hodia aromatické červené vína, vyskúšať môžete napríklad Rulandské modré alebo Cabernet Moravia, skvelou možnosťou je aj Merlot.
Hovädzie mäso
Vo všeobecnosti sa k hovädziemu mäsu (hlavne k steakom) hodí červené víno viac ako biele. Z bielych môžete siahnuť po Chardonnay, alebo po suchšom veltínskom zelenom (to výborne chutí predovšetkým s varením hovädzím).
Z červených vám odporúčame jedno z týchto vín:
- Cabernet Sauvignon: Platí naše zlaté pravidlo z úvodu – plnšie telo bude s mäsom chutiť úžasne.
- Chianti: Talianske víno s intenzívnou, ovocnou chuťou využijete s mäsom, ale aj s tvrdým syrom.
- Frankovka modrá: Skvelá najmä s pikantným hovädzím mäskom alebo s gulášom.
- Rulandské modré: S korenením mäsom sa bude kamarátiť v podstate väčšina pinot noir-ov, takže ak vám chutia, nemusíte sa ich báť.
Kačacie mäso
Kačacie mäso tiež výborne chutí s červenými vínami. Vybrali sme pre vás dva druhy, ktoré sa hodia aj k červenému mäsu, najmä k pečeným a grilovaným pochúťkam, preto si zaslúžia možno aj stálejšie miesto vo vašej domácnosti.
- Dunaj: Pripravujete pečené kačacie s lokšami alebo zemiakmi? Toto červené víno povýši zážitok z jedla na inú úroveň.
- Merlot: Ďalšie červené víno, ktoré sa vo všeobecnosti hodí k pečeným a grilovaným mäsám.
Pri kačke sa nemusíte báť ani bielych vín, dokonca ani sladších. Vyskúšajte jednu z týchto možností:
- Tokajské prírodné sladké víno: Putňové výbery z oblasti Tokaja sú sladké, no ku kačke sa skvele hodia. Je na vás, ako sladké víno chcete (čím vyššie číslo, tým sladšie je víno, môžete skúsiť 3- až 6–putňový výber).
- Tramín červený: Vo Francúzsku veľmi obľúbené práve s kačacou pečeňou. K tej môžete zvoliť aj Muškát moravský alebo Lipovinu.
Kuracie mäso
Ľahšie biele mäso si pripravujeme na obed či večeru pomerne často. Ozvláštniť takéto “bežné” jedlo vám pomôže vhodne zvolené vínko.
- Merlot: Okrem grilovaných špecialít sa hodí aj ku vyprážanému kuraciemu mäsu.
- Rízling rýnsky bude skvelým doplnkom ku čínskej kuchyni: rybacie aj kuracie mäso s ním chutí skvele.
- Tramín červený: aromatické biele víno, ktoré sa hodí ku karí.
- Rulandské modré: najmä mladšie rulandské sa hodí k mastným jedlám, napríklad vyprážané kuracie prsia.
Stálicou pri kuracom mäse je aj Chardonnay, takže ak doma máte fľašu tohto moku, nepotrebujete nutne utekať do supermarketu.
Ryby a morské plody
Máte chuť na ľahší obed, ale nechcete vynechať pohár vína? K rybám si môžete navoliť napríklad:
- Silvánske zelené: skvelý doplnok ku sladkovodným rybám s jemnou úpravou
- Muškát moravský: ideálny najmä k pikantným úpravám rýb, ale aj morských plodov
Špecifickou skupinou sú morské plody. K tým sa hodí napríklad:
- Šampanské: pokojne môžete experimentovať a skúsiť to s ružovým šampanským
- Veltínske zelené: svieže, ľahké biele víno chutí výborne s kôrovcami
Dezerty
Sladká bodka za každým dobrým jedlom. Aj tá sa dá spárovať s vínom podľa toho, aký dezert si vyberiete.
- Čokoládový dezert perfektne dopĺňa rízling rýnsky alebo portské.
- K ľahším dezertom vyskúšajte muškát. Výborne sa hodí aj k palacinkám s ovocnou náplňou.
- K zmrzlinám a sorbetom sa jednoznačne hodia šumivé vína a sekty. Naše obľúbené kombo je jahodový sorbet a prosecco.
- K ovocným dezertom sa hodí polosuchý tramín červený. Jeho aromatická chuť vytvorí skvelú dvojku s ovocným šalátom, ale hodí sa napríklad aj k tiramisu.
Veríme, že tento článok vám pomohol pri výbere ďalšej fľaše vína.
Vo všeobecnosti ale netreba zabúdať na jedno: víno pijeme, lebo nám chutí a prináša radosť. Preto ak už máte svoje obľúbené víno doma, nemusíte zakaždým utekať do obchodu kvôli dokonalej kombinácii. Vlastne už nemusíte utekať vôbec, pretože vám ho prinesieme až domov.