Odrôd a typov vín je dnes toľko, že sa v tom obrovskom množstve bežný konzument celkom ľahko stratí. Napokon aj to bol jeden z dôvodov vzniku Wine Door Club. Priblížiť vám chutné a kvalitné víno, po ktorom by ste možno sami nikdy nesiahli. Pretože svet vína nie je len popíjanie, ale i objavovanie nových kultúr, chutí a vôní. Vydajte sa s nami na túto zážitkovú cestu ochutnávania.
Pripravili sme si pre vás malú ochutnávku v podobe vín, ktoré môžete vďaka Wine Door Club sami okúsiť. Z našej ponuky STANDARD selekcií pre vás vyberáme…
Ocenený šampión
Ako začať lepšie než vínom označeným „Najlepší Sauvignon“ na svete? O tom, že si Sauvignon blanc, Rapaura Springs, 2019 toto ocenenie právom zaslúži, hovorí aj samotný prístup novozélandského vinárstva, ktoré si zakladá na ekologickom prístupe s ohľadom na ochranu životného prostredia. Ľahké vínko, ktoré pripomína svieže letné ráno je svetlej zelenožltej farby s aromatikou po žihľave, čerstvo pokosenej tráve a egrešoch s jemnou bazou. Rovnako ľahko sa zamilujete i do osviežujúcej chute bylín, mäty, egrešov a limety. Najlepší recept, ako si tento Sauvignon vychutnať je jednoducho si vyložiť nohy, naliať si vínko a pojedať studený letný šalát či krémové ovčie a kozie syry.
Vintage, ktorý chutí
Pre všetky výrazné osobnosti, ktoré presne vedia čo chcú, je tu červený skvost Brunello di Montalcino Riserva 2009 z pivníc vinárstva Terre Nere Campigli Vallone. Brunello je skoro výlučne vyrábané z hrozna Sangiovese, ktoré preberá vlastnosti pôdy, vegetácie a podnebia z oblasti, v ktorej sa pestuje, vďaka čomu v ňom takmer ihneď ucítite Toskánsko. Zmysly vám podmaní svojou výraznou tabakovou chuťou, no cítiť v ňom môžete i čerešňu, aníz, rozmarín, brusnice či elegantný dub. Toto suché vínko s plnou chuťou odporúčame kombinovať s hovädzím a jahňacím mäsom alebo hydinou. Brunello sa skvele hodí nielen na významné príležitosti, ale i ako darček pre niekoho na kom vám naozaj záleží. Ukážte svojim blízkym, že máte dobrý vkus a obdarujte ich selekciou zážitkových vín od Wine Door Club.
Partner na celý večer
Bublinky sa jednoducho hodia vždy a všade a nemôžu preto chýbať ani v našom výbere. Ar Lenoble, intense Brut Champagne, mag 15 je jedno z najlepších a najsviežejších základných Champagne. Exkluzívne víno, ktoré očarí príjemnou vôňou po prezretom jablku s brioškovým tónom a chuťové poháriky nakopne svieža a plná štruktúra vína s tónmi briošky a masla s jablkovo dulovým záverom. Svojou univerzálnosťou vám bude toto vínko skvelým partnerom za každých okolností. Najlepšie sa však hodí ako klasické kombo s kaviárom, no vyskúšať môžete i krémové jedlá.
Jedenásť minút ružovej
Cítite tú sviežu chuť citrusov? To už všetkých milovníkov ružového vína vábi víno historického talianského vinárstva Pasqua 11 Minutes Rosato. Jeho kvetinová aróma mu dodáva výraznú kyslosť, eleganciu a dlhú chuť. Že sa vám už zbiehajú slinky? Najviac si pochutnáte, ak si k tomuto suchému rosé pripravíte hovädzie, jahňacie alebo bravčové mäso. Ak preferujete skôr bezmäsité jedlá, 11 Minutes Rosato sa vynikajúco hodí tiež k rybám, ako je losos či tuniak alebo k syrovej mise.
Talianska klasika
Vášnivá červená
Kandidátom číslo 7 a posledným vínkom z tohto výberu je Carlo Scala Primitivo di Manduria Riserva. Toto červené víno sa vďaka odrode hrozna Primitivo, z ktorej je vyrábané, vyznačuje plným telom s ovocnou chuťou. Tí, ktorí už toto víno ochutnali spomínajú tiež dochuť sliviek, čerešní a sladkého drievka. Vďaka svojej bohatej a intenzívnej chuti je Primitivo známe ako BBQ vínko, ktoré výborne doplní korenené steaky či rebrá. Ak teda v najbližších dňoch chystáte grilovačku na záhrade, tento červený mok by na vašom stole nemal chýbať.
Poctivé španielske bublinky
Ak šumivý sekt zo španielskej oblasti Cava, tak potom jednoznačne Cava Clasico, Brut Nature z vinárstva Codorníu. Ide o najstaršie španielskeho vinárstvo vôbec, ktoré je známe výrobou sektov tradičnou metódou. Vínko je ukážkovým predstaviteľom vín Cava a pozostáva zo všetkých troch pre Cavu tradičných odrôd Macabeo, Xarello a Parellada, pričom dominuje Macabeo. Víno zreje na kaloch najmenej deväť mesiacov a predáva sa najskôr jeden rok po zbere. Naturálne suché vínko je bledej slamovožltej farby a v pohári ho prezentuje jemné a elegantné perlenie. Vo vôni cítiť ovocnú kombináciu hrušky a citrónov. Chuť nasleduje vôňu a nájdeme v nej hrušky, jablko, citrusy so suchým, dlhým koncom a hebkými bublinkami. Najlepšie vynikne v kombinácii s koláčom na slano či krémovými polievkami.
Francúzsky skvost
V našom výbere nechýba ani predstaviteľ francúzskej dokonalosti v podobe Bourgogne Chardonnay z dielne vinárstva Doudet-Naudin. Už takmer dve storočia vyrábajú vynikajúce vína s cieľom odhaliť a zvýrazniť burgundský terroir pri rešpektovaní hodnôt, ktorými sú autenticita a kvalita. Suché Chardonnay sa pýši krásnou čisto zlatistou farbou a vôňou po čerstvom ovocí a dule. Chuť je expresívna a kompaktná, prítomná je biela broskyňa, mierne citrusy, jablká a hrušky. Pri konzumácii sa výborne snúbi s chuťou cestovín, polotvrdých syrov alebo rýb ako losos a treska.
Svetové vína zo Slovenska
To, že s nami prostredníctvom vínnych selekcií pomyselne precestujete celý svet už určite viete. Okrem znamenitých svetových vín našim členom pravidelne predstavujeme tiež vína slovenskej produkcie, na ktoré sme právom hrdí. Doposiaľ sme našim členom ponúkli nielen známe mená ako Matyšák či Magula, ale aj menšie vinárstva s o to väčším potenciálom. Atmosféru slovenských viníc nám sprostredkovali vína ako Váh Rosé produkcie Hrčka&Benian, Veltlínske zelené z dielne Selnekovič winery alebo úžasná Pálava vinárstva Dubovský & Grančič. Svoje čestné miesto majú v selekciách aj naturálne autentické vína vinárstiev úzko spätých s prírodou. Okúsiť ste mohli Silván Ivan, Bažalík, Sedimental z dielne Mrvala TINDO, či svetovo oceňované vínka Slobodného vinárstva.
Dosť ale bolo rečí, poďme radšej ochutnávať! Toto bolo pár tipov z našich vínnych selekcií STANDARD, ktoré však ukrývajú ďaleko viac pokladov. Tieto a ďalšie starostlivo vyberané vína Wine Door Club môžete vyskúšať v rámci nášho členstva alebo nimi niekoho výnimočného obdarovať špeciálnym darčekom.