Za zážitkom z naozaj chutného šumivého vína už nemusíte cestovať za hranice. Predstavujeme vám vinárstvo Bobulles, ktorého snahou je vytvoriť paletu sektov, ktoré sa kvalitou vyrovnajú známym francúzskym šampanským.
Francúzske umenie na Slovensku
Vinárstvo Bobulles vzniklo v roku 2019 v Šenkviciach a v súčasnosti obhospodáruje hektár viníc v Malokarpatskej oblasti. Hoci je pomerne mladé, vo svete vinárov nepatrí medzi žiadnych nováčikov. Jeho zakladateľ Samuel Hacaj svojim pôsobením priamo nadviazal na rodinnú tradíciu vinárstva Hacaj, ktorého spolumajiteľom bol jeho otec Ing. Vladimír Hacaj. Názov Bobulles odvodený z francúzskeho “bulles” prezrádza ich spoločnú vášeň pre bublinky.
Bobulles sa špecializuje na výrobu akostných odrodových šumivých vín tradičnou šampanskou metódou sekundárneho kvasenia známou ako méthode traditionelle. Základom zložitej metódy, ktorá je typická pre známe francúzske šampanské z oblasti Champagne, je dodržanie presných postupov, ktoré si Hacajovci robia vlastnoručne.
Do vína, ktoré bolo pripravené šetrným lisovaním celých strapcov hrozna je pred nafľašovaním pridaný tirážny likér. Po nafľašovaní zrejú sekty deväť mesiacov, teda pokiaľ nenastane autolýza kvasiniek. Následne sú fľaše premiestnené do striasacích stojanov, v ktorých pomocou ručného otáčania kvasinky sadajú do hrdla fľaše. Tzv. degoržovaním sú kvasinky po zamrazení z fľaše odstránené. Pred finálnym zazátkovanímj je do sektov pridaný expedičný likér, ktorý upravuje kategóriu cukornatosti.
Crème de la Crème
Portfólio vinárstva je naozaj rozmanité. Okrem sektov v kategórii brut (9,5 g/l cukru) sa môže pochváliť najvyššou radou Cuvée d´auteur, ktorá má kategóriu brut nature (0 g/l cukru), čo je najsuchšia možná varianta šumivého vína. „Jedným z vrcholov našej vinárskej tvorby je práve autorský sekt Cuvée d´auteur z odrôd Rulandské modré a Chardonnay, odrôd typických pre výrobu sektov v oblasti Champagne”, hovorí zakladateľ vinárstva Samuel Hacaj.
Okrem typických odrôd spracovávajú Rizling rýnsky, Rizling vlašský a Veltlínske zelené, ktoré ako klasické malokarpatské odrody prinášajú v Cuvée Klasik, ale aj ako odrodový sekt Rizling rýnsky. V ponuke tichých vín je aj Müller Thurgau.
Bobulláci ako si sami radi hovoria majú v skladbe svojich vín ešte jednu špecialitu menom Pét – nat. Mladé vína typu Pét – nat z francúzskeho “pétillant naturel” sú prirodzene šumivé vína. Pri tejto starobylej metóde sa rampáš (nedokvasený burčiak) uzavrie do fliaš a následne prirodzené kvasinky premieňajú cukor na bublinky. Vína sú typické menšími a krémovejšími bublinkami a v porovnaní so sektami predstavujú ich ľahkú a sviežu alternatívu.
Tieto jedinečné slovenské vína nemôžu chýbať ani v najnovšej, letnej selekcii Wine Door Club, do ktorej sme zaradili hneď niekoľko kúskov. Osviežujúcu klasiku v podobe Sekt Cuvée Klasik z odrôd Rizling Rýnsky, Rizling vlašský a Veltlínske zelené s tónmi exotického ovocia a orieškovo-maslovej dochuti s medom.
Letné večery výborne doplnia aj Pét – nat Pán Blanc odrody Chardonnay, ktoré v sebe nesie chuť hrušky a jablčného muštu s okrúhlou kyselinkou na záver a rovnako i hravé Rosé Pán Noir z odrody Rulandské modré s lahodnou chuťou čerstvých jahôd sprevádzanou jemnou kyselinkou.
Náš someliér nezabudol ani na milovníkov červeného vína a do Standard selekcie zaradil kráľovnu modrých odrôd Rulandské modré. To zrelo jeden rok vo francúzskom dubovom sude a dominujú v ňom stopy višní, vanilky, tabaku a kávy.
Osviežujúce bublinky prekoná v lete len máločo a preto ako hovoria v rodinnom šenkvickom vinárstve “Vive les bulles!” alebo Nech žijú bublinky!