Autentické, naturálne či remeselné. Prívlastky, ktoré sú v hľadáčikoch milovníkov vína čoraz častejšie. Lásku k vínu, ktoré vzniká ekologicky a bez zbytočnej chémie, má aj rodina Hladkých, ktorá sa na jeho produkciu špecializuje už od svojich vinárskych začiatkov.
Výnimočný klenot zo Skalice
Tak, ako mnohé menšie i väčšie vinárstva aj skalické vinárstvo Víno Hladký vzniklo v nadväznosti na rodinnú tradíciu výroby vína. „Môj otec vlastnil rodinný vinohrad v oblasti „Koziny“ pod kopcom Vintoperk v Skalici. Tam som získaval prvé skúsenosti s pestovaním viniča a jeho spracovaním až po výsledný produkt,” opisuje svoje vinohradnícke začiatky Michal Hladký. Rodina Hladkých, ktorá vinič pestuje už niekoľko generácií, má v súčasnej ponuke svojho vinárstva pestrú škálu modrých i bielych odrôd. Od množstva lokálnych produkcií sa odlišuje predovšetkým pestovaním i spracovaním vína s ohľadom na prírodu. Pri výrobe sa vracajú k tradičným spôsobom výroby vína tak, ako to robili naši predkovia stovky rokov dozadu.
Na profesionálnu cestu vo vinohradníckom svete vstúpilo vinárstvo v roku 2007, kedy jeho zakladatelia kúpili pozemok v lokalite Vysoké pole v Skalici. Pozemok s rozlohou dvoch hektárov nebol posledných tridsať rokov zaťažený poľnohospodárskou výrobou, neboli tu používané žiadne umelé hnojivá, pesticídy a herbicídy a tak bol ideálnym miestom na začatie autentickej tvorby Vína Hladký.
Netradičné odrody vyrábané tradičným spôsobom
Postupne na tomto mieste vysadili približne dve tisíc koreňov interšpecifických odrôd vínnej révy. Niektoré z okolia a iné získané zo šľachtiteľských staníc v Českej republike, Rakúsku a Nemecku. Všetky odrody prešli skúšaním ročníkovej vzorky, ale i pozorovaním ich správania počas pôsobenia rôzneho počasia a podobne. Po týchto skúsenostiach napokon vybrali odrody, ktoré v skalickej lokalite ideálne prosperujú. „Špecializujeme sa predovšetkým na netradičné PIWI odrody, ktoré sú v symbióze s prírodou. Víno vďaka tomu chutí presne tak, ako má,” hovorí zakladateľ vinárstva. Počas siedmich rokov testovania odrôd viniča, nebol vinohrad dotknutý jediným postrekom či inými chemickými prípravkami. Až v roku 2017 začali využívať ošetrovanie čistou sírou a meďou, spolu s listovým hnojivom.
S rozhodnutím vyhnúť sa klasickej produkcii s využitím herbicídov a pesticídov prišiel i nápad zamerať sa na už spomínané, špecifické PIWI odrody, ktoré sú na takéto pestovanie ako stvorené. Označenie PIWI odrody pochádza z nemeckého „pilzwiderstandsfähige Rebsorten“, teda vo voľnom preklade „plesniam odolné odrody viniča“. Ide o skratku, ktorou sa pýšia skupiny odrôd vínnej révy odolné voči hubovým chorobám alebo napríklad aj mrazu.
Ochutnať netradičné odrody a presvedčiť sa tak o rozmanitosti vínneho sveta môže tento mesiac každý, kto odoberá vínne predplatné Wine Door Club. Do wineboxov sme našim členom zabalili červený Laurot, Rosé Cerason či vydarené Ryšavé z dielne tohto výnimočného skalického vinárstva.